Asa a fost 2013

Am inceput anul desenand cai pana spre primavara, mai exact Black Beauty pentru Parragon Books UK, editura ce a publicat o colectie de 6 povesti clasice, printre care si cea desenata de mine.
A fost un proiect pe cat de interesant, pe atat de dificil pentru ca a necesitat destul de multa documentare, inclusiv schite dupa o carte cu anatomia artistica a animalelor.
Nu mai adaug si alte imagini din carte pentru ca puteti gasi cateva in postarea de-aici.
2013_bb

In primavara, a urmat un volum de poezie pentru Cartile Lucia Muntean, Rime pentru cei mai mici – volumul 2, continuarea unui volum cu acelasi titlu ilustrat de mine in 2010. Foarte diferit de celalalt, cel de-acum cred ca a iesit mult mai bine pentru ca am  adaugat si am folosit texturi, culori puternice, forme clare si o gramada de modele geometrice pe unde s-a putut. A fost, de fapt, un fel de “incalzire”, pentru ca aceeasi maniera de lucru am mai reluat-o in unele proiecte pe parcurs, in alte feluri. Cateva imagini din carte se gasesc in postarea de-aici.

2013_rime

In vara, am reusit sa fac ceea ce-mi propusesem de mai mult timp, dar pana atunci  nu se ivise momentul bun: sa pictez panze cu siruri nesfarsite de imagini ce nu-si au originea in vreun text! Nu ca ar fi ceva rau cu sirurile nesfarsite de imagini ce-si au originea in texte (de fapt, ele-mi plac cel mai mult), dar am nevoie de o mare diversitate de activitati, tehnici si idei ca sa-mi pastrez fericirea artistica.  Prin urmare, am fugit la Bata o saptamana, unde s-a tinut BataSix, cea mai grozava tabara de pictura.  Ma rog, n-am fugit, am fost invitata si nici n-au fost siruri nesfarsite de lucrari, dar am lucrat cot la cot cu artisti grozavi si m-am intors cu idei  noi si cu degetele murdare de culori acrilice, afine si zmeura din gradina lui Badea Ion, gazda nostra de-acolo.

2013_bata

Tot in vara, impreuna cu Mihai Suta si cu sprijinul voluntarelor noastre de la Facultatea de Arte Plastice, am organizat o expozitie…roz (Noul roz este fa91a2). Asta ca sa reusesc sa-mi mai aloc niste timp pentru pictat (lucrarea mea e cea rotunda, se numeste Ecourile provin din sunete) si ca sa promovez o asociatie cu nume de cod hexacrom de roz – #fa91a2, asociatie ce are ca proiect principal organizarea de expozitii de arta in spatii publice si private cu trafic mare de oameni – adica fabrici, cofetarii, clinici si firme cu diverse domenii de activitate.  Am facut un call for art catre artistii cu care colaboram, am postat peste tot imagini cu lucrari in..lucru, am tinut publicul in suspans  saptamani in sir inainte de deschiderea expozitiei si, in ziua vernisajului, ne-am imbracat cu haine roz si am servit vizitatorii cu macarons roz, sirop de zmeura si vin rose. Ne-am simtit grozav de bine.

2013_roz

Tot in vara, am inceput lucrul la o noua carte – Aladdin pentru Ladybird Books.  O carte ce urmeaza sa fie publicata anul viitor si despre care am scris mai multe aici. In toamna, a luat amploare scandalul pentru Rosia Montana si de-atunci incoace m-am tot gandit la “goana dupa aur” si, prin urmare, desi mi-a placut foarte tare sa lucrez la cartea cu Aladdin, nu cred ca as mai ilustra-o inca o data.

2013_aladdin2

De la Aladdin am trecut direct la un proiect pe care mi-l doream foarte mult si pe care, pe cat de tare l-am vrut, pe-atat de mult l-am tot intors pe toate partile pana la final. E vorba de o carte cu fabule romanesti pentru editura Cartea Copiilor. Ca tehnica, am pornit de la niste lucrari facute in tabara de la Bata, pictura pe sub, peste si pe langa colaj, iar ca modalitate de tratare a imaginii mi-am dorit sa fie o combinatie intre stilul geometric si decorativ al anilor ’60 cu arta naiva. A fost nevoie sa o desenez in intregime si sa asez toate desenele in pagina, ca sa-mi dau seama ca nu m-am apropiat suficient de tare de ce-mi propusesem si ca pentru linistea mea, va trebui sa o refac simplificand elemente si modificand perspectiva lineara a imaginilor.  In final, sunt sigura ca munca in plus s-a meritat si mai stiu ca, pe cat posibil, voi relua si voi dezvolta aceeasi combinatie si in alte proiecte.
Cartea va fi publicata anul viitor si, pana atunci, voi mai posta imagini.

2013_fabule
In incheiere de an, cei de la Parragon Books s-au reintors cu o noua propunere, ilustrarea a 3 povesti pentru un volum similar celui de inceput de an. Asa ca in ultima perioada am desenat Degetica, Ionica mincinosul si Ucenicul vrajitor. Postez cateva detalii aici pana la afisarea finala a cartii pe site si astept cu nerabdare cartea in anul ce va urma.
2013_3

Acestea au fost proiectele mai mari si cam asa mi-am petrecut eu anul 2013. Am mai avut parte de proiecte mici de toate felurile,  inca o tabara de pictura, mai scurta, la Muzeul Satului, participarea la cateva proiecte si expozitii de grup, dintre care MMA3 si See what we do!, ca parte din Clubul Ilustratorilor. A mai fost si un proiect de grup, o antologie de texte pe ale carei ilustratii am experimentat si am adaptat o tehnica invatata cu vreo 2 ani in urma la Bucuresti, la workshopul de serigrafie al lui Pakito Bolino. Postez cateva fragmente aici, pentru ca nu vreau sa treaca anul fara sa le arat, dar voi reveni cu alte postari ale acestui proiect pentru ca-i foarte interesant, zic eu.

2013_antologie

Si daca tot ati rezistat pana aici, sa va spun despre cel mai recent (cam de 2 saptamani de recent) si poate cel mai important proiect de anul acesta – Balamuc, proiect ce include colegi noi,  mutatul atelierului de-acasa  intr-un spatiu mare si luminos si multe proiecte si evenimente colaborative. Fiti cu ochii pe noi!

balamuc2